
ایستایی نه تنها موجب عقب ماندگی است ، بلکه فساد زا نیز هست . هر موجودی برای موفقیت باید خودش را با تحولات محیطش هماهنگ کند ، جامعه هم از این قاعده مستثنی نیست ، اما برخی از تحولاتی که امروزه شاهد آن هستیم نه تنها سازنده نیست ، بلکه نگران کننده است .
به گزارش صبح گناباد ، یک روانشناس در خصوص تحولات سریع فرهنگی اجتماعی ابراز نگرانی کرد ، وی ضمن تاکید بر اهمیت بروز رسانیی و همگام سازی اجتماعی گفت : متولیان امر باید مراقب عوارض و حواشی ناشی از تبادلات اجتماعی باشند ، در غیر اینصورت استحاله اجتماعی و تخریب بنیانهای فرهنگی و تمدنی را باید شاهد باشیم .
رضا مقیمی کاخکی با اشاره به برخی از تغییر و تحولات ( به ظاهر کم اهمیت ) اجتماعی چند ساله اخیر در ایران افزود : چنانچه این روند مدیریت نشود معلوم نیست در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد .
*دنیای ساندویچی
یکی از تحولات دنیای به اصطلاح مدرن ، درگیری شدید همه اعضای خانواده است ، بصورتی که هریک از اعضا به نحوی درگیر ( معاش ) هستند . این پدیده بیشتر درکشورهای در حال توسعه صادق است . درس ، کلاسهای تقویتی ، کلاسهای فوق برنامه ، اشتغال دو یا سه نوبته پدران و مادران برای تامین هزینه های زندگی و ... دیگر وقتی برای مطالعه و تفریح ، مهر ورزیدن ، خوابیدن مناسب و حتی غذا خوردن باقی ( به عبارت دیگر ، زندگی کردن ) نگذاشته است . به همین دلیل کتابها هم باید ساندویچی شود چون دیگر وقتی باقی نمانده است تا یک کتاب 600 صفحه ای را بخوانیم . خواب هم سانویچی شده است !یعنی بجای 8 ساعت خواب ، دو ، سه یا 5 ساعت میخوابیم . تغذیه مان که سالهاست دچار تحول و اصطلاحا ساندویچی شده است .
دیگر به خودمان زحمت نمیدهیم غذا بپزیم ، چون رستوران یا فست فود سر کوچه غذای آماده دارد ، بعید نیست که در آینده ای نه چندان دور ، آشپزخانه از نقشه ساختمانها حذف شود ، چون دیگر کاربردی نخواهد داشت . فقط همین موارد کافی است تا ریسک پذیری مردم را در برابر انواع بیماریهای روحی و جسمی بصورت چشمگیری افزایش دهد .
* بهم خوردن تعادل زندگی
قدما اعتقاد داشتند که روزی را اول صبح تقسیم میکنند ، به همین دلیل در ساعات اولیه صبح به محل کسب و کارشان می رفتند و هنگام غروب آفتاب نیز عازم منزل می شدند . آنها بندرت تا دو ساعت بعد از غروب بیدار بودند ، به همین دلیل به میزان کافی می خوابیدند ، ولی تحولات اجتماعی تعادل بازار را هم دگرگون کرده است . معمولا تا ساعت 9 یا 10 صبح اکثر فروشگاهها بسته است و البته شبها نیز تا ساعاتی بعد از نیمه شب شاهد تردد مردم و فعالیت اماکن تجاری هستیم . بعد از بسته شدن بازار ، مردم عازم منازل میشوند ، حدود ساعت یک یا 2 بامداد نوبت شام است ! و پس از آن هم چک کردن گروههای اجتماعی واتساپ و اینستا و تلگرام و .... و زمان خوابیدن و استراحت ؟؟؟؟؟؟
* فقر دانایی و فرهنگی
همانگونه که در ابتدای بحث اشاره کردیم ، با گسترش فوق العاده دسترسی مردم به شبکه های اجتماعی ، بسیاری از مردم محتواهایی را که در این شبکه ها می بینند فورا باز نشر میکنند ، در حالی که قریب به اتفاق این محتواها جعلی و فاقد سند و پشتوانه علمی معتبر است . این موضوع ، کتابها را بیش از پیش در کتابخانه ها و گنجه های کتاب منازل محبوس میکند و نتیجه ای جز بیسوادی رسانه ای و فقر فرهنگی بدنبال ندارد .
رضا مقیمی کاخکی ، کارشناس ارشد روانشناسی
شهریور ماه 1401
اضافه کردن نظر