
بارانی شدید بارید و بعد از نیم ساعت ، سیلابی از فرادست به سمت شهر گناباد جاری و آسیب فراوانی به مزارع ، باغات و تاسیسات شهری گناباد وارد کرد . اما آیا این پدیده دور از انتظار مدیران بحران بود ؟
متاسفیم که باید اذعان کنیم تا سیل آینده همه چیز آرام است و بجز اقدامات ضرب الاجلی که بعد از این سیل در جریان بود ، حداقل ما نمیدانیم برنامه آینده مسولان چیست . آیا مرکز مدیریت بحران ، برای رخدادهای ظبیعی و غیر طبیعی آینده سناریویی نوشته است ؟
آیا این آخرین سیلاب است ؟ اگر بارندگی شدید تر باشد چه خواهیم کرد ؟ آیا در گذشته های دور یا نزدیک از این دست سیلابها نداشته ایم ؟ قطعا سیلابهای بزرگتری بوده است که خسارت بسیار کمتری هم داشته است ، اما چرا ؟
بیابان سمت جنوبی شهرستان که به ارتفاعات بخش کاخک متصل است ، شیبی بیش از 10درصد دارد که در طول 25 کیلومتر ، بیش از 250 متر اختلاف ارتفاع داریم و این به آن معناست که با حداقل بارندگی باید شاهد روان آب باشیم . واقعیت این است که اولا گذشتگان ما در محوطه مذکور بندسارهایی احداث کرده بودند که دوکارکرد داشت ، مهار و پخش سیلاب و کاشت سیفی جات و حتی گندم و حبوبات دیم .
این امر اما در سالهای اخیر به دو دلیل اساسی انجام نمیشود : اول اینکه نسل امروز بدلیل هزینه های سرسام آور زندگی ، دیگر کار را روی بندسارها را مقرون به صرفه نمیداند چون معتقداست که فرمول فایده - هزینه در اینجا جواب نمیدهد . همین امر باعث شده است که موشها به بندسارها حمله و باعث شوند بندسارها با کمترین سیلاب ، خود عامل خطر باشند .
دلیل دوم ممانعت اداره حفاظت منابع طبیعی است که بجای ترغیب مردم ، کارشکنی نیز میکند و گاهی مردم به جرم زمین خواری سر از کلانتری و دادگاه در آورده و عطایشان را به لقایشان می بخشند .
و اما مورد بعدی اینکه تاسیسات زیادی در سالهای اخیر در حریم رودخانه ها و مسیل ها ساخته شده است که عبارتند از انواع گاوداری و مرغداری و زمین کشاورزی و حتی ساخت و ساز مسکن . سئوال اینجاست که آیا این تاسیسات بدون مجوز ساخته شده اند ؟ اگر اینگونه بوده است ، پس اینهمه دفتر و دستک برای چیست و اگر با مجوز ساخته شده اند ، باز هم اینهمه کارشناس و رییس و مرئوس کجا بوده اند ؟
انشالله که این اتفاق زنگ خطری باشد هم برای مردم و هم برای مسئولان
رضا مقیمی کاخکی تیرماه 1401
اضافه کردن نظر