
شناسایی ، رییس اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری شهرستان گناباد از رفع برخی از محدویتهای ناشی از حریمهای میراث جهانی قنات قصبه گناباد خبرداد .
به گزارش صبح گناباد ، رییس اداره میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری شهرستان گناباد ، در نشستی اختصاصی ، به سئوالات مطرح شده از سوی خبرنگار پایگاه خبری صبح گناباد پاسخ گفت . مشروح این مصاحبه را در ادامه بخوانید .
۱.پروژه ثبت جهانی قنات مشکلات زیادی برای مالکان قصبه شهر و همچنین ساکنان بخش کاخک ایجاد کرده است
قرار بود با توسعه زیرساخت های گردشگری در محل قنات و همچنین در سطح شهرستان ، گردشگران زیادی جذب شهرستان شوند که آسیبهای وارده از این طریق جبران شود...
درخصوصسوالات قنات.. بهتر است از اقای صنوبری مسئول پایگاه جهانی سوال کنید و لی بطور خلاصه عرض شود قناتمحدویت نیست. این قنات هزران سال است که بوده و هیچمحدویتی ندارد، ثبت جهانی ان هممحدویت ایجاد نکرده بلکهقوانین ان به منظور حفظ اناست قناتی که مایه حیات منطقه است ووظیفه ی قانونی و عرفی و شرعی همه ماست که آن راحفظ کنیم . قوانین و ضوابط قنات هم مربوط به اداره جهاد و ابمنطقه است.
میراث فقط حفاظت و نظارت گردشگردی ان را بر عهده دارد. این قوانین هم از زمان حفر قنوات بوده ولی وقتی یک اثر ثبت جهانی میشود تابع مقرارات خاص میشود. . نمیشود هم اثر جهانی داشت و پز داد هم برخی ضوابط ومحدویت ها را نپذیرفت . پس از ثبت جهانی ما شاهد کلی گردشگر به شهرستان بوده ایم.. ایجاد اقامتگاه بومگردی.. . رغبت سرمایه گذارن برای سرمایه گذاری دراین بخش همه مدیون همین جهانی بودن است
۲.تا کنون چه میزان اعتبار از این طریق جذب شده و چگونه هزینه شده است ؟و آیاپروژه قنات ردیف اعتباری ملی دارد؟
. بله اعتبار ملی دارد تا کنون یکمیلیارد هزینه استحکام بخشی. ورودی مظهر، لایروبی.. نور پردازی. مطالعه و غیره شده . اما طرح. گردشگری منطقه قنات هم توسط شهرداری با دکتر تاتاری قرارداد منعقد شده و طرح ان در سه فاز شروع شده. از پارک قنات تا مظهر و ورودی ها و مسجد جامع. فاز سوم. از ورودی تا منطقه کاخک است.
برای امسال هم یکمیلیارد اعتبار بصورت اوراق امده برای ساماندهی منطقه مسیر قنات هزینه خواهد شد البته پس از تصویب طرح گرشگری که گفتم دارد تهیه میشود ۳۰۰ مهم برای ساماندهی پارک قنات هزینه شده است ایناعتبار قنات برای کلی عناصر وابسته به قناتهم هست که شامل اسیابها. و سایر زیر ساخت های گردشگری کل شهرستان میشود هزینه کرد ..
۳. قرار بود نقشه محدوده قنات ( خطوط قرمز ، نارنجی و زرد اصلاح شود ، تا کنون چه اقدامی در این زمینه انجام داده اید ؟
خطوط زرد و قرمز ضوابط ان دست استان نیست.. یک طرحملی است و در حد پیگیری کشوری که باید نماینده محترم پیگیر باشند از طریق تهران هر چند اقدامات ومکاتبه زیادی انجام شده و کار سختی است. از طرفی خیلی محدودیت ها هم کم شده و مجوزهای برخی کارها داده میشود مانند طرح هادی روستاهای کاخک مجوز شهرک صنعتی.. و گاز رسانی و غیره
۴. تعریف شما از صنعت گردشگری چیست؟ فاصله گردشگری گناباد با میانگین کشوری چقدر است؟
تعریف..گردشگری یک بحث تخصصی است اظهار نظر در این خصوص کار ساده ای نیست اینکه برخی در این حوزه اظهار نظر میکنند در اصل یک تعریف عامیانه میکنند. گردشگری فقط امدن توریست و شلوغی و بازید تنها نیست.گردشگری یکصنعت است وقتی صحبت از صنعت است یعنی درامد اقتصادی. و با در نظر گرفتن مقوله های فرهنگی ان.. خود گردشگری هم انواع مختلف دارد هم جوانب مختلف.. در عین بسیارحساس و ظریف و اسیب پذیر است
بطور کلی گردشگری یعنی صنعتی که اولا پویا باشد دوما مستمر ومدوام باشد سوم جوامع محلی از درامد حاصله سود ببرند. برای محقق شدن این سود مشارکت خود مردم مهم است.. خیلی مهم... . و چهارم گردشگر از فرهنگمحلی تاثیر بگیرد. اینوظیفه مسولین فرهنگی است... اما فاصله گردشگری .
ما پس از جهانی شدن. ایجاد اقامتگاهها. و رتبه اول استان برند شدن غذاهای محلی در کشور. حضور پر رنگ در نمایشگاههای ملی.. در حال حاضر جز اولین شهرهای استان هستیم ودر کشور جایگاه نسبتا خوبی داریم. و گناباد به عنوانمقصد گردشگری است نه مانند قبل شهر گذر
۵. به زبان ساده بفرمایید آیا امکانات اقامتی لازم در شهرستان وجود دارد که توریست ها بتوانند حداقل 48 ساعت در گناباد بمانند؟
میزان اقامت درگناباد به دوشب رسیده و مقصد گردشگر است دارای۱۳ اقامتگاه بوم گردی. (که در سال۹۹ افزایش خواهد داشت) و ۴ هتل. در استان در این زمینه رتبه اول هستیم.
اگر بر اساس انچهاموزش داده شده عمل کنند و لیدر داشته باشند با توجه ظریفت موجود شهرستان می توانند حداقل یک روز کامل.. یا دو روز یک گردشگر را در گناباد نگهدارند... نقش اژانس ها ی مسافرتی هم در این امر مهم است.
۶. میانگین درآمد سالانه مردم گناباد از صنعت گردشگری چقدر است؟
میزان در امد.. بستگی به خود مردم ومدیریت مدیران تاسیسات گردشگری، میزان اموزشهای دیده شده.. و شرایط سیاسی اقتصادی.. و اجتماعی کشود دارد..
درامد حاصله حداقل در اقامتگاههای بومگردی و سفره خانه سنتی فعلا خوب است. ولی در این سه ماه به علت وجود ویروس کرونا،خوب نبوده است . هچنین در بخش فروش صنایع دستی، هم تاثیر بسیار مثبت داشته و فروش قابل قبولی داشته اند.
۷. روستاهای کلات و دیسفان با محدودیت های زیادی مواجه شده اند ، چگونه جبران میکنید ؟
در روستا های منطقه چون سنو. زیبد . و درب صوفه. و خانیک. شورای محترم کارهای خوبی انجام دادن... موافقت با فرودگاه. و روند شتاب ان و راه اهن. به گفته خود نماینده محترم به خاطر این بوده که گفته شده گناباد یک شهرجهانی است چطور فرودگاه و غیره نمیخواهد..
در مورد روستای کلات و دیسفان محدویتی اصلا نیست بستگی به خود مردمدارد که دراین امر پیشگام ومتاقضی طرح گردشگری و غیره باشند. . و نیازمند طرح توجیهی توسط دهیاران است که روستای خانیک دراین امر پیشگام بوده.. برگزاری و خلق رویداد گردشگری مانند جشن سماق خانیک.. جشن ۱۲ رخ زیبد.. و جشن زعفران و موزه زعفران سنو. از جمله این کارهای ارزنده مردمی است .
کلات، ماسوله گناباد است و دارای پتانسیل خوبی است. بارها با مردم خوب روستا و شورای محترم صحبت و مشورت داده شده است. کلا منطقه کاخک و روستاهای بالا در زمینه مناطق گردشگری، مذهبی و اماکن ظریفت خوبی دارند کهعرض کردم که همت دهیاران و مردم باید در این زمینه بیشتر شود.
در پایان عرض شود که طرح ملی ژټو پارک گردشگری و محور گردشگری فردوس به گناباد و از کاخک به سرایان در حال پیگیری است که خود می تواند در زمینهگردشگری منطقه بسیار کمک کند. و این خود در راستای برکات ثبت جهانی قنات است در این باره در فرصت دیگر توضیح بیشتر خواهیمداد. .. ضمن تشکر از توجه تمام عزیزان..... برای همگان اروزی سلامتی و شادکامی دارم...... موفق باشید